Araştırma Geliştirme Koordinatörlüğü
Diş Hekimliği Fakültesi

Araştırma Geliştirme Koordinatörlüğü

Beykent Üniversitesinin "araştırma odaklı üniversite” hedefi doğrultusunda, bünyesinde yapılacak olan tüm bilimsel çalışmalar (yayın, proje, patent, sanayi odaklı bilimsel çalışmalar, sergi, Ar-Ge faaliyetleri, teknoloji üretilmesi ve üretilen bilgi, teknoloji ve yeniliğin toplum yararına kullanılması) için gerekli faaliyetlerin yapılması Araştırmaları Geliştirme Koordinatörlüğünün temel amacıdır. Bu amaç doğrultusunda çalışacak olan Kordinatörlüğün işlevleri arasında ilgili birimdeki nitelikli araştırma sayısının arttırılmasına yönelik gerekli planlamaların yapılması, uygun araştırma olanaklarının yaratılması ve araştırma birimleri arası koordinasyonun sağlanması gibi öğeler bulunmaktadır. Araştırmaları Geliştirme Koordinatörlüğü ; Ar-Ge faaliyetleriyle ilgili, birimdeki mevcut durumun saptanması ve duyurulması, yeni bilgi üretimi, bilgi birikiminin paylaşımı ve yaygınlaştırılması, geleceğe yönelik önerilerin oluşturulması konularında rektörlük “Araştırmaları Geliştirme ve Koordinasyon Kurulu” ile uyumlu bir şekilde çalışır.

Görev Tanımı

Araştırma odaklı üniversite olma hedefi doğrultusunda:

  1. Birimdeki bilimsel çalışmaların çağdaş ve gelişmiş ülke standartlarına ulaşmasını sağlamak için birimin araştırma önceliklerini belirler ve duyurur,
  2. AR-GE kültürünün içselleştirilmesi ve araştırmacı bilim insanı yetiştirme konusunda özendirici çalışmalar yapar. Öğretim elemanlarının bilimsel araştırmanın önemi ile ilgili farkındalıklarını arttırıcı önlemlerin alınması ve konu ile ilgili olarak bilgilendirme toplantılarının düzenlenmesi için çalışır. Bu amaçla: Her aşamadaki bilim insanları için araştırma temel eğitiminin (seminerler, konferanslar, ulusal ve uluslararası kongreler ve eğitim planlarının düzenlenmesi) planlanması ve organizasyonu, Araştırıcıların yurt içi ve dışında önceden belirlenen hedefler doğrultusunda eğitilmesi konusunda Dekanlığa öneriler sunulması, Öncelikli alanlar başta olmak üzere, yeni doktora programlarının açılması, mevcut doktora programları için alt yapının daha nitelikli hale getirilmesi için enstitülere öneriler sunulması, Doktorasını tamamlayan ve nitelikli araştırmaları ile ön plana çıkan araştırmacıların istihdamı için bağlı olduğu Dekanlığa öneriler sunulması konularında çalışır.
  3. Nitelikli bilimsel araştırmaların sayısının yükseltilmesi için çalışmalar yürütür; Birimde yürütülen yüksek etki faktörüne sahip bilimsel Ar-Ge çalışmalarının, öğretim elemanları ve öğrencilerin katılabilecekleri toplantılarda sunulmasının sağlanması, İhtiyaç duyulan alanlarda, üniversite içinden, yurtiçi veya yurtdışından araştırmacı davet edilerek, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin katılabilecekleri konferanslar planlanması.
  4. Araştırmacılar arasında işbirliğini arttırarak disiplinler arası çalışmaların geliştirilmesini teşvik eder,
  5. Birimin uluslararası ortaklı Ar-Ge’ye dayalı araştırma ve yayın üretimini destekleyici öneriler geliştirir,
  6. Bilimsel araştırma için birimdeki mevcut altyapı olanaklarının arttırılması, ihtiyaç duyulan alanlarda birimde yeni araştırma-uygulama ünitesi/merkezi kurulması ve geliştirilmesi konularında Dekanlığa öneriler sunar,
  7. Birimin araştırma altyapı olanaklarının bölge potansiyeli ve ihtiyaçları ile uyumlu olarak geliştirilmesine yönelik öneriler geliştirir,
  8. Birimdeki ve üniversitedeki araştırmalara önemli bir altyapı sunan merkezler/ünitelerle uyum içinde çalışma ortamını yaratır,
  9. Birimdeki araştırma konusunda mevcut çıktıların akademik dönem sonunda düzenli olarak derlenmesi ve duyurulmasını sağlar. Bu amaçla aşağıdaki çalışmaları yapar. Öğretim elemanı başına düşen Ar-Ge (SCI, SSCI, AHCI, uluslararası ve ulusal yayın ve bildiriler, projeler, patentler, vb.) faaliyetleri, Ünvanlara, Anabilim dallarına ve Bölümlere göre yayın sayıları, H faktörü ve atıf sayısı dağılımı, Söz konusu AR-GE faaliyetlerinin yıllık olarak birimin web sayfasında yayınlanmasını sağlar.

Çalışma Düzeni

  1. Araştırma Geliştirme Koordinatörlüğü üyeleri, ilgili birimde alanında nitelikli araştırmalar yapan, H faktörü yüksek öğretim üyeleri arasından Doktor öğretim üyessi, Doçent, Profesör ve bölüm temsiliyeti gözetilerek araştırmadan sorumlu Dekan Yardımcısı ile birlikte toplam 5 veya 7 öğretim üyesinden oluşur.
  2. Üye adayları yukarıdaki belirtilen kriterler esas alınarak Fakülte Kurulunca belirlenir ve üyeler Dekan tarafından atanır.
  3. Başkan, Komisyon üyeleri arasından ilk toplantıda seçilir. Dekan Yardımcısı, komisyon başkanı olamaz.
  4. Üyelerin görev süresi Dekanın görev süresi ile aynıdır (3 yıl). Süresi dolan veya komisyondan ayrılan üyenin yerine aynı yöntemle tekrar seçim yapılır.
  5. Dört ayda bir kez toplanır. Gerekli görülen durumlarda başkanın çağrısı ile olağanüstü toplantı yapılabilir.
  6. Çalışmalarını yıllık olarak Rektörlük Araştırmaları Geliştirme ve Koordinasyon Kuruluna iletir.
Prof. Dr. Firdevs ŞENEL
Prof. Dr. Erhan DURSUN
Dr. Öğr. Üyesi Havva Gözde ŞEN
Dr. Öğr. Üyesi Handan YILDIRIM IŞIK
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ejder GÜVEN
Dr. Öğr. Üyesi Mukadder ORHAN
Dr. Öğr. Üyesi Ecem ÖZTÜRK